Ontwerp je eigen tuin


Elke tuin wordt mooier wanneer er een bepaalde stijl in het ontwerp wordt gebracht. Te veel elementen, te veel planten en te veel stijlen in één tuin zorgen voor een chaotisch resultaat dat geen voldoening geeft.

Elke tuin wordt mooier wanneer er een bepaalde stijl in het ontwerp wordt gebracht. Te veel elementen, te veel planten en te veel stijlen in één tuin zorgen voor een chaotisch resultaat dat geen voldoening geeft. Een tuinontwerp in één stijl zorgt daarentegen voor de mooie, rustieke tuin die u voor ogen heeft.

Tips voor het creëren van verschillende tuinontwerpen:

  • Weet u niet goed hoe uw droomtuin er uit moet zien? Kijk dan naar ontwerpen van andere tuinen. Zoek op internet, in magazines en buiten naar verschillende stijlen en ontdek welke stijlen uw voorkeur hebben.
  • Kies voor de stijl waar u zelf van houdt en niet voor de stijl die in de mode is.
  • Maak een plakboek. Stop in uw plakboek plaatjes van planten en tuinen die u inspiratie voor uw tuin geven. U kunt in uw plakboek ook plaatjes van landschappen, vormen van betegeling en zelfs stukjes stof of kleurkaarten stoppen. Zolang het u maar inspireert.
  • Wanneer uw plakboek af is en u een idee hebt van uw eigen stijl, kunt u beginnen met het maken van keuzes voor uw tuin. Maak een ontwerp waarin u planten, paden en andere landschapselementen plaatst.

Hoe kiest u een goed tuinontwerp?

De Mediterrane tuin

Kies voor een tuin in Mediterrane stijl als je houdt van sterke, felle kleuren en van planten die goed tegen de droogte kunnen. Bijvoorbeeld de roze Cistus, de Franse Lavendel en de aromatische Rozemarijn. Deze planten groeien prachtig tussen het grind. Cipressenkruid en de Cipresboom komt u tegen in de mooiste Mediterrane tuinen en doen al snel denken aan vakanties aan de Middellandse zee.

De Engelse tuin

Vermijd de Engelse tuin als u een persoon bent die van orde houdt, want in de traditionele Engelse tuin vechten bloemen en planten tegen groenten en kruiden om een plek in de tuin. De Engelse stijl is perfect wanneer u veel verschillende planten in één tuin wilt hebben. In deze stijl hoeft u de paden en patio’s niet duidelijk af te bakenen. Omdat er weinig orde in de Engelse tuin is, kunt u verschillende soorten planten gerust naast elkaar plaatsen

De Japanse tuin

Sommige mensen kiezen liever voor een rustige, geordende plek waarin zij, en niet de natuur, de controle hebben. Een Japanse tuin wordt gekenmerkt door met precisie geplaatste stenen,  prachtige esdoorns en kersenbloesem in de lente. De Japanse tuin is perfect voor meditatie, vooral wanneer het grind in precieze, golvende patronen is geharkt.

De landelijke stadstuin

Als u in een stad leeft, maar een voorkeur geeft aan een landelijke tuin, kunt u het gras of een gedeelte van het gras langer laten groeien. Daarnaast kunt u veldbloemen aan uw tuin toevoegen die in de loop van de tijd in het gazon zullen groeien. Met een pergola bij uw huis creëert u een plek voor rozen, clematissen en kamperfoelies.

De Franse tuin

Het is ook mogelijk dat u de voorkeur geeft aan en meer formele tuin. Neem in dat geval de grote tuinen in Frankrijk als voorbeeld. Veel inspiratie is bijvoorbeeld te vinden in de tuin van Versailles. De geknipte heggen van deze beroemde tuin zouden net zo goed aan weerszijde van uw tuinpad kunnen staan of de rand van uw terras of patio kunnen bepalen. Ook op kleine schaal zou een bloemperk, afgebakend door een geknipte heg, erg goed kunnen staan.

De watertuin of de vijver

Water heeft een onuitputtelijke aantrekkingskracht en geeft vele mogelijkheden. Vijvers in uw tuin trekken vogels aan, bieden een huis voor vissen en amfibieën en geven de mogelijkheid om moeras- en waterplanten te plaatsen. Een vijver kan worden gevuld met prachtige waterlelies.

De beschreven tuinstijlen dienen alleen als een sjabloon voor uw tuin en niet als een precies ontwerp. Een precieze kopie van zo’n stijl kan een perfect uitziende tuin opleveren, maar geeft geen persoonlijkheid aan uw tuin. Voeg aan het sjabloon een persoonlijke tint toe als een sculptuur of een kunstwerk dat u mooi vindt, bijzondere tuinmeubelen of van vakantie meegenomen aardewerk.

Wees realistisch. Werk met elementen die in Nederland beschikbaar zijn en passen in het Nederlandse klimaat.

Als uw tuin regelmatig onderloopt zullen de planten van een Mediterrane tuin door de te natte grond moeite hebben met overleven.  Toch is het wel mogelijk om deze planten te poten in verhoogde, zanderige plantenbedden. Deze bedden kunt u bedekken met grind om een authentiek resultaat te krijgen. Door in de zomer op het terras een paar citroenbomen of een paar potten met Bougainvillea’s te zetten, haalt u nog meer van de Mediterrane sfeer in uw tuin.

Denk ook aan de praktische kant van uw tuin in uw ontwerp. Komt er een waslijn in uw tuin? Een speelplek voor de kinderen? Een opslagplek voor speelgoed en tuingereedschap? Een afgeschermd stuk voor de vuilnisbakken? Wat het ook is, deze elementen moeten ook worden opgenomen in uw ontwerp. Op die manier is de tuin een geschikte plek voor het gehele gezin

Wanneer u de luxe heeft van een grote tuin, kunt u overwegen of u de tuin op wilt delen in stukken. Wellicht wilt een open stuk bij uw huis voor gezelligheid en een meer afgesloten stuk achter in de tuin voor schuur, een opslagplek of een kantoor.

De beste tuinontwerpen, klein of groot, privé of openbaar hebben één eigenschap gemeen: ze hebben een eigen karakter en ademen een bijzondere atmosfeer. Dit kan alleen worden bereikt als de tuinder een stukje van zijn persoonlijkheid in de tuin stopt.