Een handleiding voor tuingereedschap.


Het verbouwen van fruit en het maken van een kleine boomgaard voor een gezin wordt een stuk gemakkelijker wanneer u investeert in kwalitatief tuingereedschap.

Het verbouwen van fruit en het maken van een kleine boomgaard voor een gezin wordt een stuk gemakkelijker wanneer u investeert in kwalitatief tuingereedschap. Sommige gereedschapsoorten kunnen voor meerdere taken worden gebruikt, terwijl andere specifiek voor één klus gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor het oogsten van het fruit. 

De juiste uitrusting maakt de taak een stuk makkelijker. Tuingereedschap van een hogere kwaliteit  gaat langer mee, daarnaast zijn ze vaak lichter en gebruiksvriendelijker in gebruik. Een goede kettingzaag zorgt er bijvoorbeeld voor dat u minder tijd nodig hebt en dat het werk moeiteloos verloopt.

Tuingereedschap checklist 

1. Spade

De spade is het belangrijkste tuingereedschap om te graven en aarde om te ploegen, voornamelijk voor grote oppervlakten. Het aanleggen van een  plantenbed is veel gemakkelijker wanneer je een goede spade hebt. De roestvrijstalen spades zijn hard, slijtvast en met houten handgrepen. Alhoewel deze spades wat duurder zijn dan gemiddelde spade, zijn ze veel gebruiksvriendelijker.

2. Snoeischaar

De schaar voor in de tuin. Dit kleine en erg handige tuingereedschap is gemakkelijk in gebruik en ideaal om mee te snoeien of stekjes mee te knippen. Investeer in een goede snoeischaar met scherpe bladen en een ergonomische handvat. Snoeischaren moeten altijd scherp gehouden worden voor effectief gebruik.

3. Buxusschaar

Deze snoeischaar is met zijn lange handvat ideaal om bomen en struiken mee te trimmen. Buxusscharen zijn ook handig om moeilijk te bereiken takken te knippen. 

4. Tuinzaag

Een ijzerzaag of handtuinzaag is handig voor het verwijderen van dikkere takken. Gebruik een compact en stevig model, omdat die gemakkelijker te gebruiken is voor moeilijk te bereiken takken.

5. Hakselaar of versnipperaar

Alle gesnoeide takken en bladeren moeten worden verwijderd uit een boomgaard. Door gebruik te maken van een hakselaar wordt deze taak aanzienlijk makkelijker.

6. Boombinders

Boombinders ondersteunen de boom tijdens de groei. Gebruik de boombinders om de takken vast te zetten en te ondersteunen.

7. Gewasbeschermingsmiddelen

Fruitbomen worden aangevallen door verschillende parasieten en moeten beschermd worden met gewasbeschermingsmiddelen tegen schadelijke insecten en schimmels. Deze gewasbeschermingsmiddelen kunnen worden aangebracht met een pomp of automatische spray.  

8. Fruitplukker

Fruit oogsten is erg vermoeiend werk. De fruitplukker is hierbij het perfecte tuingereedschap om moeilijk bereikbare stukken fruit uit de top van de boom te kunnen plukken. Een fruitplukker is in wezen een zak waaraan een uitschuifbare stok met duurzame roestvrijstalen plukker is bevestigd.

9. Sproeisysteem

Irrigatie is belangrijk om fruitbomen gezond te houden. Een sproeisysteem zorgt ervoor dat de boomgaard altijd voldoende water heeft, zelfs als je op vakantie bent.

Welke tuingereedschap is geschikt voor mijn tuin?

Houdt bij de aanschaf van tuingereedschap rekening met uw persoonlijke wensen. Denk aan uw comfort en kies voor ergonomische hulpmiddelen. Controleer de grip, het comfort van het gereedschap in uw hand en denk

bij grotere gereedschappen, bijvoorbeeld bij de spade, na over uw lengte om zo een perfecte pasvorm te vinden. Als laatste nog een tip: over het algemeen kunt u stellen dat hoe beter de kwaliteit van het gereedschap, hoe langer u er mee doet.