Het huis winterklaar maken tegen ongedierte


De kortere dagen, de dalende temperaturen en de langere regenbuien luiden de herfst in. Insecten registreren deze veranderingen en beginnen onderdak te zoeken. Schadelijke insecten willen de winter net zo knus en droog doorkomen als u en uw gezin. Maar er is nog niks aan de hand want u kunt de volgende stappen ondernemen om uw huis en tuin voor te bereiden op kouder weer. Zodra u helemaal winterklaar bent overweeg dan om uw huis verder te beschermen met insecticide zodat er geen insecten per ongeluk toch uw huis binnenwandelen.

Verwijder schuilplaatsen

Controleer uw huis en buiten uw huis en verwijder objecten waar insecten zich schuil houden. Insecten houden van plaatsen waar ze zowel vocht, voedsel als onderdak vinden. Ook zoeken ze een plek om te rusten, te reproduceren of zich te verbergen voor roofdieren.

Om insecten te begrijpen moet u proberen te denken als een insect. Kijk goed of u natuurlijke of onnatuurlijke bruggen ziet die uw huis verbinden met de tuin. Via deze verbindingen komen niet vliegende insecten uw huis binnen of klimmen omhoog langs de structuur van uw huis. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om ziekten en insecteninvasies te minimaliseren.

 • Reinig goten en regenpijpen. Opgehoopt afval is een perfecte verblijfplaats voor insecten. 
 • Controleer regenpijpen op efficiëntie en zorg dat ze al het water direct afvoeren, uit de buurt van uw huis.
 • Zorg ervoor dat er niet te veel rommel tegen of bij uw huis blijft staan. Bijvoorbeeld stenen, palen, oude platen, bakstenen etc.
 • Bewaar brandhout uit de buurt van het huis. 
 • Wanneer u planten naast het huis een mulchlaag geeft, let er dan op dat deze laag niet tegen de muur aanligt.
 • Bewaar vuilnisbakken uit de buurt van uw huis. Het vuilnis biedt een bron van voedsel dat aantrekkelijk is voor insecten en ander ongedierte. Houd de klep van de container daarom goed gesloten.
 • Verplaats planten die te dicht bij het huis groeien. Snoei takken die overhangen in de goot of op het dak hangen. Snoei struiken die tegen de veranda of het dak aangroeien.
 • Verwijder herfstbladeren die langs het huis en of veranda liggen.
 • Vervang de buitenverlichting. U kunt in plaats van traditionele gloeilampen, die insecten lokken, ook gele of natrium lampen gebruiken. Deze lampen trekken minder insecten aan. 
Het afsluiten van openingen

Controleer in en om het huis of er openingen zijn waardoor insecten naar binnen kunnen komen. Dicht deze openingen goed af. Dit is niet alleen goed om insecten buiten de deur te houden maar helpt natuurlijk ook om de isolatie van uw huis te verbeteren. 
 • Vervang zonneschermen met stormramen. Wanneer u de schermen het hele jaar door gebruikt let dan goed op of er gaten en scheuren in zitten.
 • Controleer de afdichtingen rondom buitendeuren en openingen van kruipruimtes. Vervang versleten tochtstrippen en maak de afsluiting waterdicht. Repareer wanneer nodig.
 • Controleer de kelderramen. Wanneer het beton slijtage vertoont kunt u het beter direct vervangen.
 • Controleer de fundering. Maak kieren en scheuren dicht met kit of beton. Wanneer u gaten aantreft in de fundering kunt u daar het beste wat staalwol instoppen.
 • Kijk goed naar de dakrand en vervang het hout wanneer het gaat rotten. Vochtig hout is een fijne plek voor schadelijke insecten.
 • Controleer nogmaals de zolder op ventilatie openingen en kijk of de ramen goed afgesloten zijn. 

Pesticide in huis

Tot slot kunt u overwegen om bestrijdingsmiddelen te gebruiken in en rond uw huis. Met behulp van preventieve tactieken kunt u insecten buiten de deur houden. Bestrijdingsmiddelen bieden een eenvoudige en goedkope oplossing voor insectenplagen. Wanneer u in de herfst uw huis inspecteert en het jaarlijkse onderhoud voltooid kunt u gebruik maken van ongediertebestrijdingsmiddelen. Deze combinatie van voorkomen en bestrijden helpt bij een structureel onderhoud in en om uw huis.