Het kweken van hortensia’s


Wanneer u hortensia’s plant kunt u rekenen op langdurige schoonheid in de tuin. Deze bladverliezende, zomerbloeiende struik heeft bloemen in de kleuren roze, rood, lavendel, blauw, crème en wit. Geef de planten ’s morgens veel zon en ’s middags schaduw. Tevens is een goed doorlatende grond met voldoende water en die rijk is aan organisch materiaal erg belangrijk.

Veranderen van kleur 

Sommige hortensia’s kunt u van kleur laten veranderen. Bijvoorbeeld van blauw naar roze of vice versa. Andere hortensia’s zijn stabiel van kleur, hoewel witte bloemen wel naar roze kunnen vervagen.
De bloemkleur is afhankelijk van de hoeveelheid aluminium in de bodem en die is weer afhankelijk van de pH-waarde van de grond. Zure grond zorgt voor blauw getinte bloemen, terwijl alkalische grond meer roze bloemen veroorzaakt. Het is gemakkelijker om van roze naar blauw te verschuiven dan van blauw naar roze. Het proces van kleurverandering duurt ongeveer een jaar.

Voor blauwe bloemen mengt u een eetlepel aluminiumsulfaat op in een liter water. Breng, tijdens het groeiseizoen, maandelijks wat van dit mengsel aan bij de twee tot drie jarige planten. Giet de oplossing langzaam bij de planten zodat beschadiging van de wortels wordt vermeden. Gebruik meststof met een hoog kaliumgehalte. Voeg wat kalk aan de bodem toe om zo een paar keer per jaar de pH-waarde te verhogen. Zorg ervoor dat deze niet hoger wordt dan 6.2. Gebruik ook fosforhoudende meststoffen voor het optimale resultaat.

Soorten hortensia’s 

Hydragea macrofhylla (Boerenhortensia)

Boerenhortensia’s zijn de meest populaire hortensia’s. Deze planten hebben grote, bolvormige bloemen. De kleur van de bloesem is wisselvallig, met uitzonderingen van de witte rassen.

Snoeien

Snoei de hortensia struiken in de zomer, net voor augustus. De planten vormen in de nazomer en de herfst nieuwe knoppen voor het nieuwe jaar. Verwijder de uitgebloeide stengels van de bloemen op ieder gewenst moment. Snoei de altijd bloeiende boerenhortensia tijdens de wintermaanden.

Hydrangea macrophylla normalis

Deze hortensia’s worden ook wel ‘lacecaps’ genoemd. Deze hortensia’s hebben een lossere vorm en passen in een grote tuin. Ze groeien in het wild en bloeien met kleine, vruchtbare bloemen die omgeven zijn door grote bladeren. De kleur van de bloesem is wisselvallig, met uitzondering van de witte rassen.

Snoeien

Zie boerenhortensia.

Hydrangea quercifolia (Eikenblad hortensia)

Deze hortensia groeit op zandgronden. De bloemen zijn wit en als de struik ouder wordt soms roze. De bladeren lijken op eikenbladeren, vandaar de naam. In de herfst is de kleur erg opvallend. Het loof verkleurt naar bordeaux, rood, oranje en geel.

Snoeien

Zie boerenhortensia.

Hydrangea arborescens

Deze heeft een zeer grote bloeiwijze en heeft de neiging om te gaan hangen na een zware regenbui. Het is daarom belangrijk om de struik vroeg in het seizoen te ondersteunen of om de struik tegen een muur of een hek te plaatsen. De Annabelle is de meest verkochte soort van deze hortensiasoort.

Snoeien

Snoei op elk gewenst moment, behalve als er bloemknoppen aanwezig zijn. Snoei de planten in de winter tot op de grond om de omvang van de struik te beperken. Wanneer de stengels langer dan 30 tot 45 cm worden, zullen ze dikker worden en zware bloemen produceren. Hierdoor is het belangrijk om de dode stengels direct te verwijderen.

Hydrangea paniculata (Pluimhortensia)

Deze hortensia heeft kegelvormige bloemen en kan wel twee meter hoog en twee meter breed worden. De witte bloemen verkleuren naar roze wanneer ze ouder worden. Dit is de enige hortensia die een boom kan vormen wanneer men deze op een juiste wijze behandelt.

Snoeien

Zie boerenhortensia. Jaarlijks snoeien is niet nodig.