Zo verwijder je onkruid


Er zijn verschillende manieren om onkruid te verwijderen: plukken met de hand, schoffelen, scheppen, ploegen, een mulchlaag aanbrengen en zelfs wegbranden.

Uit ervaring blijkt dat verschillende manieren op verschillende momenten de beste oplossing is. Vooral de combinatie besproeien met onkruidbestrijdingsmiddel en met de hand plukken geeft een goed resultaat. Het onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddel (ook wel herbicide genoemd) is een gemakkelijke oplossing en in de meeste gevallen ook de goedkoopste en de snelste oplossing.

Over het algemeen zijn er drie soorten onkruidbestrijdingsmiddelen.

1. Contact onkruidmiddelen

Dit onkruidmiddel vernietigt de bladeren van het onkruid dat boven de grond uitkomt. Binnen enkele dagen worden de bladeren bruin en verdort de plant. Ideaal voor eenjarig onkruid.

2. Systemische onkruidmiddelen

Systemische onkruidmiddelen worden door het blad of de wortels opgenomen, waarna ze via de sappen door de gehele plant worden gecirculeerd. Het onkruidmiddel vernietigt de gehele plant, waaronder de wortels binnen een paar weken. Een ideaal bestrijdingsmiddel voor vast en eenjarig onkruid.

4. Selectieve onkruidmiddelen

Zoals de naam doet vermoeden werkt deze herbicide alleen voor bepaalde planten, zonder andere planten schade toe te brengen. Dit onkruidmiddel is goed geschikt voor gazons omdat hij het onkruid met brede bladeren bestrijdt en het gras ongedeerd laat.