Omgaan met larven in uw gazon


Larven, of maden zijn de onvoltooide vorm van kevers. Deze witte, C-vormige beestjes hebben een zacht lijf met pootjes vlakbij de kop.

Omgaan met larven in uw gazon

Larven, of maden zijn de onvoltooide vorm van kevers. Deze witte, C-vormige beestjes hebben een zacht lijf met pootjes vlakbij de kop. Ze voeden zich met graswortels (en organisch materiaal in de bodem), en zorgen ervoor dat stukken van het gazon afsterven. Deze larven veranderen uiteindelijk in kevers, en komen dan uit de grond om te paren en eitjes te leggen.

De meeste kevers hebben een levenscyclus van een jaar. Sommige kevers hebben een 3-jarige levenscyclus. De exacte periode varieert per soort en regio, maar meestal komen de kevers in een periode van twee- tot drie weken in het voorjaar of het begin van de zomer uit de grond.

Afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur van de bodem komen de eitjes binnen twee weken uit, meestal halverwege- tot het einde van de zomer. De nieuwe generatie larven beginnen direct met het consumeren van de wortels in uw gazon.

De larven bevinden zich meestal enkele centimeters onder het grondoppervlak, en graven zich dieper in om te overwinteren.

 

Hoe weet u of u last heeft van larven    

 

 • Als uw gazon in het voorjaar weer mooi groen kleurt, let op bruine pollen gras die niet meer groen worden. Deze dode stukken gras kunnen een gevolg zijn van larven die zich in de herfst van het vorige jaar te goed hebben gedaan aan de wortels van uw gazon. Om dit te controleren kunt u een pol gras omhoog trekken. Als larven de oorzaak zijn zal het gras als een tapijt oprollen, en zijn er weinig tot geen wortels meer zichtbaar.
 • Ongelijke stukken dood gras in een goed bewatert gazon worden zichtbaar aan het einde van de zomer of in het begin van de herfst. Gebruik dan ook de genoemde techniek om te checken of larven de oorzaak zijn.
 • Vogels en mollen eten de larven in uw gazon en maken het kapot om ze te vinden. Deze dieren eten ook wormen, dus kijk ook naar andere symptomen voor u de verkeerde behandeling toepast.
 • Uw grasmat voelt sponzig aan. Soms is die sponzigheid eerder vast te stellen dan dode pollen gras.

 

Een paar larven kunnen geen kwaad   

 

Inspecteer uw gazon om vast te stellen of er larven aanwezig zijn, en bepaal in hoeverre het uw gazon schaadt. Een gezond gazon kan met gemak een populatie van 5 tot 9 larven per 30 cm2 aan.

Onderzoek uw gazon aan het eind van de zomer door verschillende stukken grond van 30 cm2, 2,5 tot 5 cm diep uit te graven. Om vast te stellen of behandeling nodig is, kun u de volgende richtlijnen aanhouden:

 • 0 – 5 larven: Geen behandeling nodig
 • 6 – 9 larven: In een gezond gazon is geen behandeling nodig – tenzij dieren uw gazon omspitten op zoek naar larven. In een groot gazon kun u de meest zichtbaar beschadigde delen behandelen. Als het gazon te veel beschadigd wordt is behandeling wel nodig.
 • 10 of meer: Er zijn dusdanig veel larven aanwezig dat zichtbare beschadiging zeer waarschijnlijk is. Ga tot behandeling over.

Als een pol gras is opgetild, haal er enkele zichtbare larven uit en doe ze in een blik of een kan met water en zeep. Bewater het gras na het inspecteren.

 

Behandeling: timing is belangrijk   

 

Onvolwassen larven zijn het meest vatbaar voor pesticiden. Voor de meeste soorten houd dit in dat behandeling met pesticiden nodig is waneer de eitjes net zijn uitgekomen. Dit is meestal mid-zomer tot het begin van de herfst.

Gewasbeschermingsmidddelen werken alleen als ze in aanraking komen met de larven. Een preventieve pesticide doodt larven in een langere periode – de larven die nu aanwezig zijn, maar ook de nog uit te komen eitjes. Omdat preventieve pesticide kunstmest bevat, is het belangrijk om het gazon goed te bewateren na het toedienen, anders schuilt het gevaar van verbrand gras in de zomerhitte.

 

 Tips

 • Bewater het gazon na het toedienen van pesticiden. Bewatering zorgt er voor dat de pesticide de bodem in kan kruipen en zorgt er bovendien voor dat de larven meer naar het oppervlak komen.
 • Houd nabijgelegen gazons in het oog. Als buren problemen ervaren met larven, is het zeer waarschijnlijk dat ze ook bij uw gazon komen. De kevers verspreiden zich namelijk gemakkelijk.
 • Larven houden van vocht, de populatie is het grootst in een constant vochtige bodem. Droge zomers vertragen de voortplanting van larven en kunnen zelfst het uitkomen van de eitjes voorkomen.
 • Repareer dode pollen gras met bijzaaien.