Hoe belucht je het gazon?


U hoeft geen professioneel tuinman te zijn om uw eigen gazon te beluchten.

U hoeft geen professioneel tuinman te zijn om uw eigen gazon te beluchten. Er zijn veel doe-het-zelf methoden die het mogelijk maken voor iedereen. De vraag die u zich vooraf moet stellen is of u delen van de bodem wilt verwijderen, of simpelweg gaatjes in de grond wilt prikken. Het eerste opent wegen voor zuurstof om in de bodem te komen, het tweede maakt een compacte bodem nog compacter. 

Kies uw gereedschap

Er zijn twee methoden om te beluchten: Handmatig of machinaal. Handmatig beluchten werkt het beste voor kleinere gazons, en het effect komt dichtbij de machinale aanpak. U kunt bijvoorbeeld met uw voet twee- tot vier holle cilinders in de grond drukken om zo een stuk te verwijderen of gaten te prikken. Ook spijkerschoenen zorgen voor hetzelfde effect maar verwijderen geen delen van de bodem.

Geautomatiseerde beluchters hebben een ronde trommel met lege cilinders of spijkers. Zoek voor een apparaat met diepere tanden en meer gewicht om in de bodem te drukken. Sommige grasmaaiers hebben ook een beluchtingsfunctie.

Een andere mogelijkheid is het toedienen van een geioniseerde bodemverbeteraar. Dat is een oplossing die de bodem losser maakt. Ook micro-organismen die voor een gezondere bodem zorgen worden hierdoor gestimuleerd. 

Zelf doen – of uitbesteden?

De makkelijkste manier om uw gazon te beluchten is natuurlijk het inhuren van een professional. Maar als doorgewinterde doe-het-zelver kun u ook een beluchter huren.

Voordat u een beluchter huurt is het belangrijk om u goed in te lezen. Een beluchter is een groot, zwaar apparaat dat veel fysieke kracht vraagt. Houd er rekening mee dat u twee man en veel laadruimte nodig heeft om een beluchter te verplaatsen. Het is het overwegen waard om samen met buren een beluchter te huren. De drukste verhuurperioden voor beluchters zijn vaak de weekenden in het voor- en najaar. Reserveer dus ruim van te voren, of huur op een doordeweekse dag. 

Tips  

  • Markeer de plekken waar uw sprinkler koppen, irrigatiekanalen en dergelijke zich bevinden.
  • Met een licht compacte bodem, bodems met veel zand, of bodems die binnen de laatste 12 maanden zijn belucht kunt u het beste eenmalig beluchten. Volg de weg die u normaal gebruikt om het gras te maaien. Bij een zeer compacte bodem is het nodig om tweemaal te beluchten: eenmaal volgens uw normale maaipatroon, en nogmaals vanuit een hoek.
  • De richtlijn is om 60-120 gaatjes per m2.
  • Resten grond en pollen die loskomen bij het beluchten, kunt u op uw gazon laten liggen. Dit zal veranderen in compost, wat kunstmest bespaart. De eerstvolgende keer dat u uw gazon maait, zullen die resten verspreid raken over het grasveld. U kunt ook een mat over het gazon trekken om de resten direct te verspreiden.
  • Direct na het beluchten kunt u bemesten en bijzaaien. Het is niet direct nodig, maar u kunt ook gelijk een klein laagje grond of compost strooien.
  • Bij het beluchten komen ook zaadjes dieper in de grond naar boven. Bij grassen die in het voor- en najaar groeien kunt u in het voorjaar weer herbiciden toedienen als u in het najaar heeft belucht. Voor grassen die in de zomer groeien kunt u in het najaar herbiciden toedienen. Gebruik geen herbiciden in dezelfde periode als het bijzaaien.
  • Na het beluchten is het goed om uw gazon een aantal keer te bewateren, zeker bij hitte en/of droogte. 
Verkooppunten

Vind hier de winkel bij u in de buurt

Verkooppunten