Bomen snoeien


Bomen worden doorgaans gesnoeid om een van de volgende drie redenen: veiligheid, de gezondheid van de boom, en het uiterlijk van de boom.

 • dood hout verwijderen;
 • takken inkorten die in het zicht hangen;
 • zieke of besmette takken verwijderen;
 • zorgen dat de boom meer wind doorlaat (veiligheid);
 • zorgen dat de boom meer licht doorlaat;
 • takken verwijderen die langs elkaar schuren;
 • de boom mooier maken.

Enkele snoeiprincipes

Een boom heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een struik, geen regelmatige snoeibeurt nodig. Omdat snoeien de structuur en aanblik van een boom behoorlijk kan veranderen, is het aan te raden om bewust te werk te gaan. De mooiste bomen zijn altijd op een goede manier gesnoeid toen ze nog jong waren. De basisprincipes van het snoeien zijn voor elke boom, groot of klein, min of meer gelijk.

Bij het snoeien van een volwassen boom is het belangrijk dat iedere gesnoeide tak een doel heeft. Logischerwijs herstellen bomen makkelijker van kleine verwondingen dan van grote. Als u de keuze heeft, is het dan ook altijd beter om een kleine tak te verwijderen dan een grote.

-          Takken dunner dan 5 cm kunt u gewoon afsnoeien.

-          Denk bij takken tussen de 5 en de 10 cm twee keer na voordat u snoeit.

-          Snoei takken dikker dan 10 cm alleen als u er een hele goede reden voor heeft.

-          Verwijder nooit meer dan een kwart van het blad dragende deel van de boom.

Twee soorten van snoeien

Of u nu te maken heeft met een jonge of met een volwassen boom, altijd valt het onderscheid te maken tussen twee manieren van snoeien, uitdunnen en inkorten. Bij uitdunnen haalt u takken weg uit de boom, bijvoorbeeld omdat het zwakke of zieke takken zijn. Op die manier krijgt de boom meer lucht en ruimte om zich te ontwikkelen. Ook laat de boom daardoor meer wind door, wat de veiligheid ten goede komt. Tevens kan door uitdunnen meer zonlicht uw terras bereiken. Bij het uitdunnen behoudt de boom zijn natuurlijke vorm.

Bij de andere manier, het inkorten, verandert de vorm van de boom wel. Het is mogelijk om op deze manier de hoogte van de boom in te perken. Bij deze manier van snoeien is voorzichtigheid geboden. De vorm van de boom verandert vrijwel onherstelbaar. Snoei nooit takken op deze manier af als die takken ouder dan een jaar zijn.

Soms wordt de inkortende manier van snoeien heel letterlijk toegepast door simpelweg een stuk van de top van de boom te zagen, of een tak volledig af te zagen. Dit is de meest gemaakte fout op snoeigebied en dit is ook wat het meest schadelijk is voor de gezondheid van de boom. Soms gaat dit inkorten vanzelf, bijvoorbeeld doordat een storm een groot gedeelte van de boom wegrukt.

Door het op deze manier verwijderen van grote stukken boom, kunt u een boom zelfs uithongeren. Om de weggevallen stukken te compenseren, spruiten er heel snel nieuwe takken uit de boom. Deze takken zijn in het begin erg zwak, en lopen dan ook de kans om snel weer ten onder te gaan aan weersomstandigheden of ziektes. Daarnaast is het nog belangrijker om deze nieuwe takken vaak te snoeien. Deze manier van snoeien zorgt bovendien voor grote sneden, die voor de boom heel lastig te herstellen zijn. De wonden zijn zeer uitnodigend voor ziektes, die zich op deze manier heel makkelijk en snel door de hele boom kunnen verplaatsen.

Al met al is het simpelweg afhakken van een belangrijk deel van de boom een erg slechte methode. Er zijn veel betere manieren te bedenken om het formaat van een boom iets in te perken, waarbij de boom wel gewoon heel blijft en bovendien zijn schoonheid behoudt. Als u twijfelt over hoe u het beste te werk kunt gaan, vraag dan een hovenier om tips.

Snoei op de juiste manier

Maak, om een goed resultaat te krijgen bij het snoeien in jonge takken, de snede op een halve centimeter afstand van aftakking. Snoei naar beneden en weg van de aftakking. Wanneer u dikkere takken snoeit om de boom uit te dunnen, is het aan te raden om afstand te bewaren van de plek waar de tak uitspruit en te snoeien onder een hoek van 45 tot 60 graden ten opzichte van de schors. Is de te snoeien tak dikker dan 2,5 centimeter, zaag of  knip dan in fasen, om het gewicht van de tak te verminderen en te voorkomen dat de schors afscheurt tijdens het snoeien. Deze methode gaat als volgt:

 1. Maak op ongeveer 30 toto 45 centimeter van het punt waar de tak de stam raakt, een snede van onderaf in de te snoeien tak.
 2. Begin op een paar centimeter meer afstand ten opzichte van de stam van bovenaf te zagen. Door het gewicht van de tak zal deze afbreken tijdens het zagen.
 3. Verwijder het overgebleven stompje door net buiten het aftakkingspunt opnieuw te zagen, nu onder een hoek van 45 tot 60 graden ten opzichte van de schors.
 4. Werk de gemaakte ‘wond’ vervolgens niet af met een of ander middeltje. Bomen herstellen het best als ze dat op een natuurlijke manier kunnen doen.

Haal er indien nodig een professional bij

Bij het snoeien van bomen groter dan zo’n 4 meter is het soms beter om er een professional bij te halen. Dit geldt ook als er een kettingzaag of ladder aan te pas moet komen. Heeft u al enige ervaring met het snoeien van bomen, zou u kunnen overwegen om met bijvoorbeeld een handmatige kettingzaag hoge takken te gaan afzagen, maar ook dan blijft voorzichtigheid geboden. De vallende takken kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.

Onderschat het gewicht van een tak nooit. Als een op het oog dunne tak met een diameter van 2,5 centimeter op iemands hoofd valt, kan die persoon makkelijk buiten bewustzijn raken.

Snoeiwonden

Beschermt snoei- en schaafwonden op fruit- en sierbomen en bestaat uit 100% natuurlijke harsen. 

Lees meer
Verkooppunten

Vind hier de winkel bij u in de buurt

Verkooppunten