Insecten begrijpen


Of het nu een boktor betreft of een horde krekels, een insecteninvasie is nooit leuk. Natuurlijk let u al goed op de aanwezigheid van insecten maar een beetje meer inzicht over de diertjes is goed om voorbereid te zijn nog voordat ze uw huis binnenvallen.

Insecten zoeken beschutting

Insecten bezoeken uw huis niet om daar expres overlast te veroorzaken. Bijna alle insecten komen uw huis binnen om slechte beschutting te zoeken. In de winter verblijven insecten in een diapauze, een comateuze toestand. Veel insecten die overwinteren als volwassen dieren veranderen de samenstelling van hun bloed in een anti-vries achtig mengsel dat er voor zorgt dat ze niet kunnen bevriezen. Dit stelt hen in staan om te overwinteren onder bladafval of boomschors totdat het voorjaar wordt. In het voorjaar veranderen ze hun bloed weer terug naar de warm-weer variant.

Niet alle insecten maken gebruik van deze winterse aanpassingen. Vliegen, spinnen en boktorren hebben de neiging om hun slaapstand uit te stellen en in plaats daarvan een warmere plek op te zoeken wanneer de temperatuur begint te dalen. Dit is ook de reden waarom deze geleedpotigen zo vaak te zien zijn binnenshuis. Insecten zullen zich niet voortplanten in de winter. Velen zullen niet eens overleven. Degenen die dat wel doen zullen ontwaken uit hun winterslaap wanneer het echt warmer begint te worden. Dit is het tijdstip waarop u verrast raakt door insecten op een zonnige dag aan het eind van de winter.

Water speelt ook een rol

De meeste insecten hebben problemen met de vochtregulatie van hun lichaam. Daarom wonen ze op vochtige plaatsen. Dit is ook de reden waarom de zoveel insecten zoals iepenbladkevers, spinnen, duizendpoten en krekels in de kelder zitten. Houd daarom uw kelder zo droog mogelijk zodat er zo min mogelijk beestjes op zoek gaan naar een vochtige plek om de winter door te brengen.

In woonvertrekken zult u het meeste vocht tegenkomen in de keuken of in de badkamer. Het is daarom niet ongewoon om geconfronteerd te worden met mieren, oorwormen of duizendpoten in de keuken of  in de badkamer. Hun aantal zakt aanzienlijk door de gootsteen en wastafel goed droog te maken aan het einde van de dag.  

Roofdier versus prooi

Kijk goed naar de insecten die je tegenkomt in huis en maak daarbij onderscheid in verhuizende indringers of vaste bewoners. Insecten zoals sprinkhanen, loopkevers, wolfspinnen en vliegen zijn tijdelijke bewoners. Duizendpoten, spinnen en zilvervisjes zie je het hele jaar door binnenshuis, zij vinden namelijk ook hun voedsel binnen.

Om het aantal indringers in uw huis zo laag mogelijk te houden is het allereerst belangrijk om te bepalen of het insect een roofdier of een prooi is. Duizendpoten en spinnen voeden zich om andere insecten. Bij deze groep dieren is het dus belangrijk om de prooi te vernietigen, ze zullen verhongeren en naar buiten vluchten. Het zilvervisje is geen roofdier maar een diertje wat leeft op vochtige plaatsen en met name karton, vochtige boekbanden of zetmeelrijk materiaal tot zich neemt. Zorg dat uw woning goed droog is op plekken waar de bovenstaande materialen zich bevinden. De zilvervisjes verdwijnen wanneer het klimaat in uw huis droger wordt.

Wat te doen aan insecten in huis

Wat moet u doen wanneer u geconfronteerd wordt met een invasie van insecten in uw huis? Bijvoorbeeld vliegen, spinnen, mieren duizendpoten krekels en zilvervisjes? U kunt de diertjes die wat groter zijn direct doodmaken. Let wel op bij het verpletteren van zilvervisjes, deze diertjes laten een flinke vlek achter op lichtgekleurde stoffen en of oppervlakten. Duizendpoten krullen zich vaak op tot een bal en zijn dan gemakkelijk op te zuigen met de stofzuiger. Wees voorzichtig met het doden van loopkevers en wantsen, ze kunnen een onaangename geur verspreiden wanneer ze geplet worden. Beter is het om kevertjes te vangen en naar buiten te gooien. Wanneer u insecten opzuigt met de stofzuiger dient u na gebruik de stofzuigerzak in een plastic zak te plaatsen en die direct buitenshuis weggooien. De insecten kunnen namelijk weer uit de stofzuigerzak kruipen. U kunt ook een paar mottenballen of cedersnippers opzuigen, het gif zal de insecten doden.
Zelfs na een insecteninvasie is het mogelijk om effectief het ongedierte in uw huis te bestrijden. Zowel binnen als buiten kunt u het aantal insecten zo laag mogelijk houden door gebruik te maken van ongediertebestrijding.