Brandhout en natuurlijke decoratieve materialen insectenvrij


Brandhout en natuurlijke materialen


Elke keer wanneer u natuurlijke materialen in uw huis brengt kunt u insecten mee naar binnen nemen. Tussen brandhout, dennenappels, zaaddozen en andere natuurlijke producten zijn ideale verstopplekken voor insecten en geleedpotigen te vinden. Deze insecten en geleedpotigen kunnen zich snel vermeerderen in uw huis en vormen een bedreiging voor uw meubels en uw familie. Verder is het ook goed om de verassing van de plotselinge aanwezigheid van insecten in grote getale te voorkomen.

 

Brandhout

 

Kevers, bijen, schors luizen, duizendpoten, mieren en nog veel meer dieren houden zich op in en tussen brandhout. De houtopslag is een soort vergaarbak voor insecten en ongedierte. Sommige diertjes zaten al in het hout en zijn daar blijven zitten na de kap. De meesten echter zijn er eenvoudigweg later in en tussen gekropen.
De beste manier om insecten te verwijderen en paniek in het huis te voorkomen is om het hout in de open lucht een paar keer flink tegen de grond te slaan. Uiteraard uit de buurt van het huis.

Neem alleen zoveel hout mee naar binnen als nodig is voor een dag. Het duurt enkele dagen voordat de insecten genoeg opgewarmd zijn om uit het hout te kruipen.

Andere manier om insecten te verwijderen uit uw brandhout zijn:

  • Snel drogen. Droog het hout direct na de kap. Hierdoor heeft u een kleine kans op insecten. Wanneer u het hout direct in kleine spaanders hakt geeft u de insecten ook minder kans want het hout droogt zo nog sneller.
  • Goede timing voor het kappen. De beste tijd om brandhout te verzamelen is tijdens de wintermaanden (van november tot maart) wanneer de insecten het minst actief zijn.
  • Gebruik geen pesticiden op brandhout. Vermijd het gebruik van pesticiden om hout te  bewerken. Deze middelen moedigen de insecten alleen maar aan om nog dieper in het hout te kruipen. Ook kunt u tijdens het verbrandingsproces last van de chemische dampen krijgen. Wanneer u toch een bron van insecten vindt in uw brandhout, probeer de insecten er dan uit te slaan. In sommige gevallen kunt u de blokken hout ook in een afgesloten, luchtdichte zak plaatsen tot de insecten dood zijn.

 
Natuurlijk gedroogde materialen

Natuurlijk gedroogde materialen zoals dennenappels, zaaddozen, eikels of kaf, zijn typisch seizoensgebonden decor. Deze materialen geven echter ook onderdak aan bepaalde insecten. Hoewel na een strenge vorst de meeste insecten die in deze materialen overwinteren dood zijn. Maar zeker weten kunt u het nooit.

Hoe kunt u er nu zeker van zijn dat de items die u in de natuur verzamelt geen insecten huisvesten? Om helemaal zeker van uw zaak te zijn kunt u de materialen makkelijke bewerken voordat u ze mee naar binnen neemt. Bloemisten raden verschillende methodes aan om insecten te vernietigen.

Bevriezen

Verzamel de materialen die u mee naar binnen wilt nemen in een luchtdichte zak of plastic bak en vries ze voor een dag of twee in. Insecten die bevroren zijn vallen uit elkaar. Wanneer u de materialen ontdooit, let dat wel op dat u ze niet blootstelt aan vocht.

 

Verpakken en besproeien

 

Verpak de decoratiemiddelen in een doos of een vuilniszak en besproei ze met insecticide. Sluit de zak of doos goed af, gedurende de nacht.

 

Bakken

 

Het klinkt misschien wat vreemd, maar u kunt houtachtige decoratiematerialen zoals dennenappels, kastanjes, zaaddozen of takken op een bakplaat bakken. Verspreid de onderdelen zoveel mogelijk en zet de oven op de laagste stand. Controleer om de 15 minuten. Na ongeveer een uur zijn de dennenappels en andere organische onderdelen vrij van insecten. Let op, u mag nooit bakken wanneer u de decoratiematerialen al besproeit hebt met insecticide.

 

Koken

 

U kunt dennenappels en gesloten, gedroogde vruchtdozen koken. Na vijf minuten in het kokende water te hebben gezeten legt u de dennenappels op een krant om te drogen. Het kan enige dagen duren voordat ze helemaal droog zijn.