Drie manieren om overlast van insecten tegen te gaan


Het is belangrijk om actie te ondernemen tegen een invasie van insecten. Maar u kunt overlast van insecten ook voorkomen. Er zijn drie manieren om uw huis effectief te beschermen tegen insecten: chemische, fysieke en culturele. U kunt gebruik maken van een van die methodes maar beter is nog om ze alle drie tegelijk te gebruiken. Zo vormt u de beste barrière tegen insecten.

Het is belangrijk om actie te ondernemen tegen een invasie van insecten. Maar u kunt overlast van insecten ook voorkomen. Er zijn drie manieren om uw huis effectief te beschermen tegen insecten: chemische, fysieke en culturele. U kunt gebruik maken van een van die methodes maar beter is nog om ze alle drie tegelijk te gebruiken. Zo vormt u de beste barrière tegen insecten.

Aanpassingen

 

Het is heel gebruikelijk om strips langs openingen in uw huis te plaatsen. Deze strips worden langs ramen geplaatst (met name kelderramen) en dekken de kieren af. Let ook op scheuren langs de opening van de kruipruimte of zolderopeningen. Vervang versleten tochtstrips langs deuren. De naam zegt het al, deze strips houden niet alleen insecten buiten de deur maar gaan ook warmteverlies tegen.
Controleer betonnen muren op scheuren en repareer rond kelderramen wanneer ze scheurtjes vertonen. Let op dat u geen deuren open laat staan. Insecten hebben maar een seconde nodig om naar binnen te rennen of te vliegen. Wanneer u vliegen ziet die langzaam vliegen, zoals fruitvliegjes, kunt u ze via het raam weer naar buiten wapperen. U kunt ook gebruik maken van een vliegenmepper of van plakstrips die u langs zonnige ramen plaatst.

 

Bestrijding

 

Wanneer u er voor kiest om insecten echt buiten uw huis te houden kunt u het best een insecticide gebruiken. Deze brengt u minstens 0,3-0,6 meter vanaf de grond en ook 0,3-0,6 vanaf de buitenmuur aan. Wanneer u een groter gebied rond het huis insectvrij wil maken kunt u het best een strooi middel gebruiken, die bieden meer bescherming dan een vloeibare spray.

 

Inrichting

 

Bij deze vorm van bestrijding moet u denken aan de inrichting van de tuin ten opzichte van uw huis. Deze aanpassingen maken zowel uw huis als uw tuin tot een aangename omgeving.

  • Verplaats de planten in potten die dicht bij uw huis staan. Met name bij de fundering. Snoei struiken en bomen die tegen of over uw huis hangen. De takken vormen een loopbrug voor insecten die zo kunnen oversteken. 
  • Bewaar geen brandhout binnenshuis. Houd brandhout buiten, uit de buurt van de muren van uw huis en op een verhoogde plek. Insecten overwinteren vaak in het hout. Wanneer u de houtblokken binnen legt denken de insecten dat het lente is, door de opwarming en kruipen ze eruit.
  • Gebruik regenpijpen om water weg te voeren uit de goot. De meeste insecten kunnen niet overleven in droge omstandigheden. Houd daarom de fundering, de kelder en de dakgoten zo droog mogelijk.
  • Haal losse bakstenen, bladafval, plantenresten en andere dingen waar insecten zich kunnen verschuilen zo veel mogelijk weg. Deze schuilplaatsen zijn perfect voor loopkevers die zich weer voeden met andere insecten die zich daar schuilhouden.
  • Verwijder vaste planten of struiken die keer op keer insecten aantrekken en daarmee uw huis teisteren. Stel u heeft bijvoorbeeld een iep in de tuin staan die elk jaar duizenden insecten aantrekt, in dat geval kunt u deze boom beter rooien.
  • Hou vensters en putten vrij van bladafval en andere plantenresten. Dit zijn ideale schuilplaatsen voor spinnen en kakkerlakken.
  • Verder kunt u overwegen om een kleinere mulchlaag aan te leggen. Hierdoor heeft u minder kans op overlast van miljoenpoten en oorwurmen.
  • Bewaar voedsel voor huisdieren in afgesloten potten om te voorkomen dat er mieren en kakkerlaken bij kunnen komen. Ruim gemorste voedselresten of stilstaand water in emmers direct op.
  • Schakel de buitenverlichting ’s nachts uit. De verlichting trekt voornamelijk krekels aan.